Skip to main content

Агенцията по геодезия, картография и кадастър ще бъде определена за обект със стратегическо значение

Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) да бъде определена за обект със стратегическо значение. Това предвижда подготвен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството проект за допълнение на правителствено постановление, с което се определят стратегическите обекти и дейности. Проектът на нормативния документ е публикуван за обществено обсъждане.

С увеличаване на покритието на страната с кадастрална карта и кадастрални регистри, което в момента е 84 % и с промените на ЗКИР, които влязоха в сила  от 22.08.2019 значително ще се увеличават и потребителите на електронни услуги. Това създава предпоставка за риск за нормалното функциониране на информационната система, което предполага необходимостта от въвеждането на определени защитни мерки.

Включването на агенцията в единния списък за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност, ще доведе до предотвратяването на негативни последици за АГКК и за потребителите на кадастрални услуги, произтичащи от липсата на информационни системи на кадастъра със съответните функционалности.

Проектът на постановление е публикуван в Портала за обществени консултации, както и в раздел „Проекти на нормативни актове“ в интернет страницата на МРРБ.

slogan bg